Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάχη μεταξύ των κατοίκων της Tlaxcala και των Αζτεκων.

Μάχη μεταξύ των κατοίκων της Tlaxcala και των Αζτεκων.
Σύμφωνα με το μύθο περί της καταγωγής τους αλλά και με αρκετά μεγάλη υποστήριξη από τα αρχαιολογικα ευρήματα οι Αζτεκοι έφτασαν στην περιοχή του κεντρικού Μεξικού από το Βορρά, από μια περιοχή που λεγόταν Αζτλαν. Η τοποθεσία της Αζτλαν θεωρείται ότι ήταν κάπου στις σημερινές νοτιοδυτικες ΗΠΑ. Σήμερα πολλά αλυτρωτικα κινήματα του Μεξικό σε σχέση με τα εδάφη που έχασε από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον όρο Αζτλαν, όπως επίσης και διάφορα κινήματα ιθαγενών και ισπανοφωνων. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια ποτέ έλαβαν χώρα αυτές οι μετακινήσεις, αλλά θεωρείται ότι γύρω στο 1300 οι πρώτες πόλεις των Αζτεκων είχαν αρχίσει να ιδρύονται. Οι Αζτεκοι ή Mexica (έδωσαν το όνομα τους στο Μεξικό) επικράτησαν των παλαιότερων κατοίκων. Μιλούσαν τη γλώσσα Nahuatl (γλώσσα που ομιλειται και σήμερα, μάλιστα ο Emiliano Zapata είχε σε ένα βαθμό Nahuatl καταγωγή). Οι πόλεις κράτη των Αζτεκων ιδρυσαν το 1427 την Αυτοκρατορία των Αζτεκων της Τριπλής Συμμαχίας, από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, Tenochtitlan (σημερινή πόλη του Μεξικό), Texcoco και Tlacopan. Η αυτοκρατορία των Αζτεκων άντεξε μέχρι το 1521, οπότε και κατακτήθηκε από τους Ισπανούς. Από το 1300 έως το 1521 οι Αζτεκοι καθυποταξαν πλήθος παλαιότερων λαών και έφτασαν μεχρη τη γη των Chichimeca στο Βορρά και μέχρι τα όρια της επιρροής του πολιτισμού των Μάγια στο νότο. Οι κατεκτημενες φυλες ήταν υποχρεωμενες να δίνουν στους Αζτεκους φόρο αίματος. Νεαρούς ανθρώπους που θα θυσιαζονταν στους θεούς των Αζτεκων. Σύμφωνα με τη θρησκεία τους οι θεοί θυσιαζονταν για να σώσουν το σύμπαν και απαιτούσαν αίμα για αυτό, θυσίες ανθρώπων. Λίγα χρόνια μετά την Ισπανική κατάκτηση, μια ομάδα Φραγκισκανων μοναχών ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο τους τελευταίους Αζτεκους ιερείς και απαίτησαν να σταματήσει αυτη η πρακτική. Η απάντηση των ιερέων ήταν : "Life is because of the gods; with their sacrifice they gave us life. ... They produce our sustenance ... which nourishes life." (βαρέθηκα να το μεταφράσω).
Η Tlaxcala ήταν μια από αυτές τις πολεις κράτη που αν και περικυκλωθηκε από την Αυτοκρατορία των Αζτεκων, αντιστάθηκε μέχρι τέλους και δεν κατακτήθηκε ποτέ. Με βαρύ όμως τίμημα. Μια σειρά πολέμων με τους Αζτεκους που ονομάστηκαν :"Οι πόλεμοι των λουλουδιών" ήταν επί της ουσίας επιδρομές των Αζτεκων με σκοπό την αιχμαλωτιση ανθρώπων για τις θυσίες. Οι Αζτεκοι ήταν τόσο μισητοι στο μυαλό των κατοίκων της Tlaxcala, ώστε όταν ακούστηκε η είδηση ότι λευκοί, γενειοφοροι άνθρωποι ντυμένοι σε μέταλλο και με θανατηφόρα όπλα που ιππευαν περίεργα πλάσματα είχαν φτάσει στις ακτές, δεν άργησαν να τους βρουν και να συμμαχησουν μαζί τους εναντίον των Αζτεκων, μην ξέροντας τι τους περιμένει στη συνέχεια. Οι Ισπανοί ειχαν έρθει. Σύντομα η Αμερικανική Ηπειρος θα γνώριζε καθολικά το θάνατο των πολιτισμών της. Τους Ισπανούς θα ακόλουθουσαν Πορτογάλοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοι, Δανοί, Σουηδοί και Ρώσοι.
ερπετος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδος 2021(φωτο-αφιέρωμα)

 

Η Αγγλία και οι Βίκινγκς

γράφει ο Ερπετός Vikings invade the isle of Lindisfarne, 793 AD. To 793 μ. Χ. οι Βίκινγκς εισέβαλλαν στο μικρό νησάκι του Lindisfarne, στη βόρειοανατολικη Αγγλία. Το νησί γνωστό και ως Holy Island, ήταν τόπος μοναχισμου, κέντρο του Κελτικου Χριστιανισμου από τον 6ο αιώνα. Τώρα οι μοναχοί ήταν Αγγλοσαξωνες που πλέον είχαν εκχριστιανιστει. Οι Βίκινγκς σκότωσαν τους περισσότερους μοναχούς, λεηλατησαν την εκκλησιαστικη περιουσία και πήραν μέχρι και κάποιους μοναχούς ως σκλάβους. Η επιδρομή στο Lindisfarne που θορυβησε έντονα το τότε χριστιανικό τμήμα της Ευρώπης, είναι η πρώτη μεγάλη στην ιστορία των Βίκινγκς και απαρχή της λεγόμενης εποχής των Βίκινγκς που έληξε με τον εκχριστιανισμο τους τον 11ο αιώνα.

Ο Μαμπάτα εξαγριώνεται με την διαχείρση του convid και τις influencers (video)