Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού (Γερμανοί εναντίον Ρωμαίων)

Battle of the Teutoburg Forest, 9 AD.
Ιστορικά οι Ρωμαίοι ήδη από τα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα είχαν κάνει πολλές προσπάθειες να καταλάβουν τη Γερμανία, η οποία δεν ήταν ένα βασίλειο, αλλά αντίθετα μια χώρα διαιρεμενη σε φυλες (tribes). Τελικά κατελήφθη μόνο η νότια και η Δυτική Γερμανία (δυτικά του Ρήνου). Οποιαδήποτε προσπάθεια των Ρωμαίων να διασχίσουν το Ρήνο ήταν αποτυχία, όπως και αυτή στα χρόνια του Οκταβιανου που θεωρείται η τελευταία μεγάλη προσπάθεια της Ρώμης να τον διασχίσει.
Η μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 9 μ.Χ. Επικεφαλής των πρώτων ήταν ο Αρμίνιος (Arminius στα λατινικά ή Hermann στα γερμανικά) και των δεύτερων ο Πόπλιος Κουϊντίλιος Βάρος. 
Έληξε με σαρωτική νίκη των Γερμανών και αποτέλεσε κομβικό σημείο στην αναχαίτιση του ρωμαϊκού επεκτατισμού. Θεωρείται σημαντική μάχη γιατί δεν εμπόδισε μόνο τη Ρωμαϊκή κατάκτηση αλλά και των εκλατινισμο των γερμανικών φύλων, μιας διαδικασίας που έγινε σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Η μάχη έγινε ανάμεσα σε γερμανικά φύλα που στα λατινικά ήταν γνωστά ως Cherusci, Marsi, Chatti, Bructeri, Chauci και Sicambri και αριθμουσαν 12.000-30.000 άτομα και 3 ρωμαϊκες λεγεωνες (περίπου 20.000-36.000 άτομα). Οι Γερμανοί είχαν στήσει στους Ρωμαίους ενέδρα μέσα στο δάσος και σχεδόν ολόκληρες οι τρεις λεγεωνες εξολοθρευτηκαν. Σύμφωνα με το Ρωμαίο ιστορικό Σουετονιο, ο αυτοκράτορας Οκταβιανος Αύγουστος, άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του στους τοίχους του ανακτόρου του και να φωνάζει: ""Quintili Vare, legiones redde!“ ('Κουϊντίλιε Βαρε, δωσ μου πίσω τις λεγεωνες μου). Περίπου 4 αιώνες αργότερα η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα έδινε τη θέση της στα διάφορα βασιλεια που θα ιδρυαν εκεί τα γερμανικά φύλα (Άγγλοι, Σαξονες και Γιουτοι στη Βρετανία, Φράγκοι και Βουργουνδοι στη Γαλλία, Βησιγοτθοι και Βανδαλοι στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, Οστρογοτθοι και Λογγοβαρδοι στην Ιταλία).
Οι Γερμανοί ωστόσο δεν ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής που σήμερα ονομάζεται Γερμανία. Οι πρώτοι Ινδοευρωπαιοι που έφτασαν εδώ ήταν οι Κέλτες οι οποίοι το 750 π. Χ. άρχισαν να εκτοπίζονται από τα Γερμανικα φύλα που κατέβηκαν από τη Νότια Σουηδία και τη Δανία. Ωστόσο, ούτε οι Κέλτες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Γερμανίας αφού όπως και σε όλη την Ευρώπη υπήρχαν προϊνδοευρωπαικα φύλα. Και οι Έλληνες εισαγόμενοι είναι στην Ελλάδα αλλά μην το λέτε σε εθνίκια γιατί μπορεί να βραχυκυκλωσουν.


Ερπετός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδος 2021(φωτο-αφιέρωμα)

 

Η Αγγλία και οι Βίκινγκς

γράφει ο Ερπετός Vikings invade the isle of Lindisfarne, 793 AD. To 793 μ. Χ. οι Βίκινγκς εισέβαλλαν στο μικρό νησάκι του Lindisfarne, στη βόρειοανατολικη Αγγλία. Το νησί γνωστό και ως Holy Island, ήταν τόπος μοναχισμου, κέντρο του Κελτικου Χριστιανισμου από τον 6ο αιώνα. Τώρα οι μοναχοί ήταν Αγγλοσαξωνες που πλέον είχαν εκχριστιανιστει. Οι Βίκινγκς σκότωσαν τους περισσότερους μοναχούς, λεηλατησαν την εκκλησιαστικη περιουσία και πήραν μέχρι και κάποιους μοναχούς ως σκλάβους. Η επιδρομή στο Lindisfarne που θορυβησε έντονα το τότε χριστιανικό τμήμα της Ευρώπης, είναι η πρώτη μεγάλη στην ιστορία των Βίκινγκς και απαρχή της λεγόμενης εποχής των Βίκινγκς που έληξε με τον εκχριστιανισμο τους τον 11ο αιώνα.

Ο Μαμπάτα εξαγριώνεται με την διαχείρση του convid και τις influencers (video)