Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δακικοί Πόλεμοι

Δακικοι πόλεμοι 101-102 και 105-106 μ. Χ.


Μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανου, το σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια ήταν ο ποταμός Δούναβης. Οι Ρωμαίοι κάνανε πολλές προσπάθειες να τον διασχίσουν αλλά οι περισσότερες ματαιες. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ήταν στη Δακια (σημερινή Ρουμανία) στα χρόνια του Τραϊανου.

O Τραϊανός έστρεψε το βλέμμα του στη Δακια μια χώρα, βόρεια των επαρχιων της Μακεδονίας και της Θράκης, βόρεια του Δούναβη και δυτικά της Μαύρης Θάλασσας. Η Δακια ήταν στη Ρωμαϊκή ατζέντα ήδη από τα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα, αλλά μέχρι τότε παρέμενε μόνο μια ονειρωξη για τη Ρώμη.

Το 85 μ. Χ. οι Δακες πέρασαν το Δούναβη προς το νότο, στη Μοισια και τη Θράκη και νίκησαν τον αυτοκρατορικο στρατό που είχε στείλει ο αυτοκράτορας Δομιτιανος εναντίον τους. Οι Ρωμαίοι νικήθηκαν ξανά το 88 μέσα στα αυροκρατορικα εδάφη και ο Δομιτιανος αναγκάστηκε να υπογράψει μια ταπεινωτικη συνθήκη ειρήνης.

Περίπου 13 χρόνια μετά ο Τραϊανός είχε σκυλιασει με τη Δακια και, μετά από ένα αβέβαιο αριθμό των μαχών, νίκησε το βασιλιά Δεκεβαλο στη δεύτερη μάχη του Tapae. Με τα στρατεύματα του Τραϊανού να πιέζουν προς την πρωτεύουσα της Δακιας Sarmizegetusa, ο Δεκεβαλος ζήτησε ανακωχή υπό όρους. Ο Δεκεβαλος ανασυγκροτησε τη δύναμή του κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών και επιτέθηκε σε Ρωμαϊκή φρουρά και πάλι το 105. Ως απάντηση ο Τραϊανος και πάλι βάδισε εναντίον της Δακιας και πολιορκησε την πρωτεύουσα Sarmizegetusa. Οι Ρωμαίοι τελικά νίκησαν. Ίσως εκείνη την εποχή κανένας στον κόσμο δεν ήταν σε θέση να αψηφησει τη Ρωμαϊκή ισχύ. Μετά την κατάκτηση της Δακιας ο Τραϊανός εισέβαλε στη συνέχεια στην Παρθικη αυτοκρατορία στα ανατολικά και έφτασε ως τη Μεσοποταμία και τον Περσικο Κόλπο.

Η Δακια ήταν ένας εφιάλτης για πολύ καιρό στο μυαλό των Ρωμαιων. Οι Δακες πολεμιστές είχαν ένα όπλο που έκανε τους Ρωμαίους λεγεωναριους να βρεχουν το εσώρουχο τους. Η Φαλξ ήταν ένα είδος Ρομφαιας, ενός όπλου με κυρτή λεπίδα που είχε απίστευτες δυνατότητες στα χέρια ενός δυνατού και έμπειρου πολεμιστή. Μπορούσε να σκίσει μια ασπίδα στα δύο και ακόμα χειρότερα μπορούσε να ανοίξει το κράνος και ταυτόχρονα το κεφάλι ενός λεγεωναριου όπως ένα ανοιχτήρι την κονσέρβα. Προκειμένου να καταλάβουν τη Δακια και να γίνουν πιο αποτελεσματικοι απέναντι σε αυτό το όπλο, οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν ενίσχυση στην ασπίδα, το θώρακα και το κράνος των λεγεωναριων.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, από εκεί και μετά ήταν η αρχή του εκλατινισμου της χώρας αν και οι απόψεις διίστανται. Η Ρουμανία σήμερα είναι η μόνη χώρα με λατινογενη γλώσσα στην ανατολική Ευρώπη. Η ίδια η λέξη "Ρουμανία" πιθανότατα πήρε το όνομά της από τους Ρωμαίους.


Ερπετός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδος 2021(φωτο-αφιέρωμα)

 

Η Αγγλία και οι Βίκινγκς

γράφει ο Ερπετός Vikings invade the isle of Lindisfarne, 793 AD. To 793 μ. Χ. οι Βίκινγκς εισέβαλλαν στο μικρό νησάκι του Lindisfarne, στη βόρειοανατολικη Αγγλία. Το νησί γνωστό και ως Holy Island, ήταν τόπος μοναχισμου, κέντρο του Κελτικου Χριστιανισμου από τον 6ο αιώνα. Τώρα οι μοναχοί ήταν Αγγλοσαξωνες που πλέον είχαν εκχριστιανιστει. Οι Βίκινγκς σκότωσαν τους περισσότερους μοναχούς, λεηλατησαν την εκκλησιαστικη περιουσία και πήραν μέχρι και κάποιους μοναχούς ως σκλάβους. Η επιδρομή στο Lindisfarne που θορυβησε έντονα το τότε χριστιανικό τμήμα της Ευρώπης, είναι η πρώτη μεγάλη στην ιστορία των Βίκινγκς και απαρχή της λεγόμενης εποχής των Βίκινγκς που έληξε με τον εκχριστιανισμο τους τον 11ο αιώνα.

Ο Μαμπάτα εξαγριώνεται με την διαχείρση του convid και τις influencers (video)