Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έχουμε πόλεμο

O Αντώνης Ζήβας έχει απόλυτο δίκιο στο κείμενο του, το παραθέτω. Δυστυχώς αρκετά άτομα στον χώρο ζουν στην κοσμάρα τους..Και θα ξυπνήσουν απότομα και άσχημα..
"Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια μεθοδευμένη κίνηση από τη πλευρά των άλλοτε χρυσαυγιτών και νυν "Ελλήνων ΓΤΠ" του Κασιδιάρη να οργανώσει ξανά τα τάγματα εφόδου όπως τα γνωρίσαμε τις μέρες της ανόδου της Χ.Α. Η συνταγή είναι η ίδια σε γενικά πλαίσια, με τη διαφορά ότι σήμερα οι φασίστες συμμετέχουν και προσπαθούν να αποκτήσουν (ή να πάρουν πίσω) μέλη και οπαδούς σε δύο μέτωπα. Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο (με την έννοια του ψαρέματος αδαών μελών-ψηφοφόρων που ναι μεν αρκετοί από αυτούς/ες είναι συνωμοσιολόγοι και οπαδοί αντιεπιστημονικών θεωριών αλλά δεν είναι ιδεολογικά φασίστες)) είναι μέσα στο λεγόμενο "κίνημα των αντιμασκιτών-αρνητών του κορονοϊού". Αρκετά τηλεοπτικά κανάλια χθες και προχθές, έδωσαν χρόνο και χώρο στην Μαρία Θεοχαρίδου, την οποία παρουσίασαν ως τη διοργανώτρια μέσω facebook των διαδηλώσεων κατά της μάσκας στα σχολεία που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Η Θεοχαρίδου όμως εκτός από "μία μαμά που αγωνιά, όπως και άλλοι γονείς", είναι και πρώην υποψήφια βουλευτής με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, η Θεοχαρίδου ήταν υποψήφια της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2019, στην περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης καταλαμβάνοντας 966 ψήφους, ενώ πλέον στηρίζει ανοιχτά το νέο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Η Θεοχαρίδου πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση των αρνητών μάσκας την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Ενώ πριν λίγες μέρες εθεάθη στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον Κασιδιάρη να βγαίνουν από αστυνομικό τμήμα. Φυσικά κανένα από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που της έδωσαν βήμα ώστε να εκθέσει τις..."ιατρικές-επιστημονικές" απόψεις της για τη χρήση μάσκας και τον covid-19 δεν μπήκαν στην βάσανο να της θυμίσουν ή να τη ρωτήσουν για το πολιτικό της παρελθόν και παρόν. Έχουμε με λίγα λόγια μια επανάληψη του 2010-11 τότε που η Χρυσή Αυγή παρουσιαζόταν ως ένα κοινωνικό μόρφωμα που θέλει να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα στους (μόνο) Έλληνες. Φυσικά η συγκεκριμένη αμοιβάδα, δεν ενδιαφέρεται να σώσει τα παιδιά κανενός από τη χρήση της μάσκας, αλλά μέσα από αυτή τη παράνοια να αποκτήσει έρισμα και οπαδούς όπου ανάμεσα στις αντιεπιστημονικές θεωρίες να κάνει και φασιστική προπαγάνδα υπέρ του μορφώματος του Κασιδιάρη μέσα από τη κλασική ρατσιστική και φασιστική αφήγηση εναντίον των προσφύγων-μεταναστών, της δήθεν ισλαμοποίησης της Ελλάδας ως σχέδιο των φανατικών φιονταμενταλιστών αλλά και του Ερντογάν.
Αυτά μπορεί να μην ακούγονται μέχρι στιγμής επίσημα αλλά συζητούνται και διακινούνται μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας στα πηγαδάκια των συγκεντρώσεων των συγκεκριμένων ανθρώπων. Η δεύτερη και πιο χαρακτηριστική κίνηση των φασιστών του Κασιδιάρη είναι η εκμετάλλευση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως μια ευκαιρία ανασύνταξης και επαναδημιουργίας των ταγμάτων εφόδου. Το είδαμε στα γεγονότα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όταν η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ προκειμένου να επιβάλουν τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών. Το είδαμε επίσης στα γεγονότα του Έβρου, όπως ακόμη πιο καθαρά το είδαμε στην εκπνοή της καραντίνας στη Κρήτη με τις συγκεντρώσεις εναντίον των προσφύγων-μεταναστών, όπου οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων (πάντα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα) κατάφεραν και μάζεψαν ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, ρατσιστών και συνωμοσιολόγων και το κατάφεραν αυτό ακριβώς επειδή στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις δεν υπήρχε ονομαστικά κάποιος συγκεκριμένος πολιτικός φορέας (που θα απέτρεπε κάποιους να μην συμμετέχουν) αλλά το αίολο "όλοι οι Έλληνες".
Η μέθοδος όμως είναι γνωστή και εντελώς πετυχημένη από το 2011. Τότε που η Χρυσή Αυγή με αφορμή τη δολοφονία του δύστυχου Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας από δύο Αλγερινούς είχε διοργανώσει ένα από τα μεγαλύτερα ρατσιστικά πογκρόμ που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του οποίου οι μετέχοντες σε αυτό κυνηγούσαν, χτυπούσαν και μαχαίρωναν όποιον μετανάστη έβρισκαν μπροστά τους. Μιλώ συγκεκριμένα για την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011. Χαρακτηριστική είναι η ομιλία που είχε δώσει μερικές μέρες αργότερα ένας από τους ιδεολογικούς καθοδηγητές της ναζιστικής δράκας και από τα παλαιότερα μέλη της ο Γιώργος Μάστορας (ψευδώνυμο του Γ. Μισιάκα), φανατικός ναζιστής, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και διορισμένος υπάλληλος από τον Μιχαλολιάκο στη Βουλή: "Αρχηγέ, συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά το τι έγινε την Τρίτη 10 Μαΐου τα ξημερώματα. Ήταν μια δολοφονία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή ήταν πραγματικά αυτή που έδωσε το ρυθμό στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, ειδικότερα την Πέμπτη. Πρέπει σήμερα, στις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας να εκμεταλλευόμαστε κάθε τραγικό γεγονός, κάθε άθλια κατάσταση, κάθε εξεγερτική πράξη, κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας που συντελεί στην ουσιαστική διάλυση του συστήματος". Στην ίδια ναζιστική σύναξη μετά τον Μάστορα τον λόγο είχε πάρει ο Κασιδιάρης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα ανάφερε: "Ολες αυτές τις μέρες με όλες αυτές τις ανοιχτές εκδηλώσεις δραστηριότητες που στην ουσία εμείς τις στηρίξαμε, που ναι μεν ήταν οι κάτοικοι των Αθηνών που βγήκαν στο δρόμο, αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν που τους οργάνωσε. Πιστεύουμε ακράδαντα στην ιδεολογία μας, υπακούμε ρητά στις εντολές και τη γραμμή της ηγεσίας του κινήματος και πολεμάμε πειθαρχημένα για να συντάξουμε το όραμα και να φέρουμε το ποθούμενο, δηλαδή τη Νίκη. Πρέπει να καταλάβουμε πότε πρέπει να είμαστε λιοντάρια, πότε πρέπει να είμαστε αλεπούδες και πότε πρέπει να είμαστε και τα δύο μαζί. Δεν σκοπεύουμε να τιθασεύσουμε την εξεγερτική διάθεση του λαού αλλά να την εκπαιδεύσουμε κατάλληλα για την ευλογημένη ώρα της εθνικής και κοινωνικής (βλέπε εθνικοσοσιαλιστικής) εξέγερσης. [...] Το μεταπολιτευτικό καθεστώς δεν είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε πίστη και υπακοή, αλλά το αντιμετωπίζουμε σαν όργανο καταπίεσης και καταστροφής. Ο νόμος και η τάξη σήμερα αποτελούν δυνάμεις κατοχής της πατρίδας και του λαού. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι μόνο η μελλοντική πολιτεία της Χρυσής Αυγής που θα βασίζεται σε έναν εθνικό και σοσιαλιστικό (σ.σ.: εδώ το λέει καθαρά) τρόπο διακυβέρνησης, είναι πραγματικά υπερήφανη κι απελευθερωμένη πατρίδα μας."
Το μοντέλο λοιπόν υπάρχει και οι φασίστες εξακολουθούν και είναι εδώ. Όποιος δεν έχει παρωπίδες ή νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με τους φασίστες επειδή η ηγεσία της ΧΑ βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένοντας τη τελική απόφαση τις αρχές του επόμενου μήνα και το συγκεκριμένο μόρφωμα έχει σχεδόν διαλυθεί καλά θα κάνει να ξυπνήσει, γιατί αυτή τη φορά τα αυτιά που ανοίγουν στα κελεύσματα των φασιστών είναι ακόμη περισσότερα.
Τα γεγονότα στο Ηράκλειο στις αρχές Μάη τα γνωρίζουμε (φασίστες με αλυσοπρίονα και μαχαίρια, με τη σύμπραξη των μπάτσων να επιτίθενται σε αντιφασιστική συγκέντρωση). Σε αυτή τη συγκέντρωση είχαμε δει ένα εντελώς ετερόκλητο πλήθος αποτελούμενο από μπράβους, οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, συνωμοσιολόγους, εθνικιστές, πρώην χρυσαυγίτες, χωριάτες πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μικροαστούς, λούμπεν άτομα και φυσικά σημερινούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Ένα πολυσύνθετο μόρφωμα ανθρώπων και τελικά ακόμη πιο επικίνδυνο από τη ΧΑ, μιας και είναι απαλλαγμένο από την ιδεολογική "ρετσινιά" των ναζί της ΧΑ, τις δολοφονίες και τις επιθέσεις που έχει διαπράξει και φέρουν το όνομά της. Στο Τυμπάκι (της Κρήτης) μόλις προχθές, είδαμε την εξέλιξη της δημιουργίας των νέων ταγμάτων εφόδου των φασιστών, όπου φασίστες από όλη τη Κρήτη μαζεύτηκαν με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ Πακιστανών εργατών γης και δύο ντόπιων στο παρασκευαστήριο της περιοχής δημιουργώντας μια ακόμη "νύχτα των κρυστάλλων" με επιθέσεις σε δύο χώρους προσευχής των μουσουλμάνων εργατών όπου τους έσπασαν, επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες γης σε σπίτια που έμεναν και κάποια καταστήματα που ανήκουν σε μετανάστες. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση με ομιλίες των ως τότε άγνωστων διοργανωτών των συγκεντρώσεων όπου ο ρατσιστικός οχετός και το μίσος εναντίον των μεταναστών ξεχείλιζε, διανθισμένο με πατριωτικές κορώνες. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και άτομα που συμμετέχουν στο μόρφωμα του Κασιδιάρη όπως ο δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας Αλέξανδρος Μουζουράκης. ¨οπως γράφει και το σημερινό ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλη στην Εφ.Συν. : από την Ιεράπετρα, ήταν ένας από τους βασικούς πυρήνες που διοργάνωσαν την παγκρήτια κινητοποίηση της Τετάρτης, με στόχο να προστατευτούν οι κάτοικοι του Τυμπακίου, παρά τη σαφή προειδοποίηση του δημάρχου της περιοχής (σ.σ. Δήμος Φαιστού) ότι «εμείς δεν καλέσαμε κανέναν σε βοήθεια και παγκρήτιους ξεσηκωμούς στην περιοχή μας δεν μπορούμε να δεχτούμε».
Αν και ακάλεστος, πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκέντρωση στο Τυμπάκι είχε ο δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας Αλέξανδρος Μουζουράκης, επικεφαλής της παράταξης «Ιεράπετρα Μπορείς». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και εν μέσω εθνικιστικών εξάρσεων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «αποκομματικοποίησης» του αγώνα των Ελλήνων πατριωτών: «Μεταξύ μας υπάρχουν διάφορα ελληνόφωνα σκουπίδια που θα προσπαθήσουν να μας κολλήσουν κομματικές ταμπέλες» είπε στους συγκεντρωμένους. «Μην τους πιστέψετε, μην τους αφήσετε να μας διαιρέσουν» πρόσθεσε προκαλώντας τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Με μια ελάχιστη έρευνα πάντως στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου αιρετού μπορεί εύκολα κανείς να δει γιατί αγωνιούσε να μην ταυτιστεί ο αγώνας του με κανένα κόμμα. Μόλις τρεις μέρες πριν, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξανδρος Μουζουράκης φωτογραφιζόταν στην Αθήνα με τον Ηλία Κασιδιάρη. Στο κείμενο με το οποίο εμμέσως ανακοίνωνε τη συνεργασία του με τους «Ελληνες ΓΤΠ» ο ίδιος έγραφε: «Με έναν καλό φίλο! Συζητήσαμε για θέματα της πατρίδας μας. Καταδικάσαμε την Νέα τάξη πραγμάτων των Σιωνιστών κ είμαστε υπέρ των Κρατών - Εθνών. Ως πολιτικός άνδρας κ πάνω από όλα ως Ελληνας πατριώτης Δημοκράτης κ περήφανος Ελλην, έγινε μια συνάντηση και μάλιστα ιδιαίτερα εποικοδομητική». Τόσο εποικοδομητική φαίνεται πως ήταν η συνάντηση, που τα αποτελέσματα φάνηκαν μόλις τρεις μέρες μετά, καθώς ο Μουζουράκης ήταν από τους βασικούς οργανωτές της παγκρήτιας συνάντησης στο Τυμπάκι, η οποία εξελίχθηκε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών. Ο ίδιος συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε χθες στο αυτόφωρο καθώς του ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ του αποδίδεται καθοδηγητικός ρόλος μέσα στο πλήθος και διέγερση σε βαθμό πλημμελήματος. Ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 17 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και άλλοι γνώριμοι της αστυνομίας, όπως οι καταδικασθέντες με αναστολή χρυσαυγίτες από τον Ζαρό για την επίθεση με κατσούνες στον αείμνηστο Δημήτρη Κορνάρο, τον Νοέμβριο του 2012, αλλά και μια γυναίκα η οποία επίσης φαίνεται να έχει στενές επαφές με το νεοσυσταθέν κόμμα Κασιδιάρη.
Δεν χρειάζονται λοιπόν περισσότερες αποδείξεις για να καταλάβουμε ότι η ανασύνταξη των φασιστών στο επίπεδο του δρόμου έχει ήδη δρομολογηθεί, ποσοτικά και ας πούμε "ποιοτικά" αναβαθμισμένη". εδώ δεν έχουμε πια τους θαμώνες γυμναστηρίων και κοντοκουρεμένους μπράβους με τα μαύρα μπλουζάκια της ΧΑ.έχουμε να κάνουμε με κόσμο που μπορεί να περνά από δίπλα μας και να τον θεωρούμε ως ένα από εμάς, κάποιον ήσυχο άνθρωπο, μια ταλαιπωρημένη νοικοκυρά, κ.ο.κ. Και αυτό είναι που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη τη σημερινή συνθήκη. Όπως είχα γράψει και προχθές: Ο Άρθουρ Καίσλερ έγραφε στο βιβλίο του "Το μηδέν και το άπειρο": "Ο κίνδυνος δεν είναι ότι μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρεθούμε σ' έναν φασιστικό κόσμο. Ο κίνδυνος είναι ότι πέσαμε στο κρεβάτι την προηγούμενη νύχτα, σ' έναν κόσμο που είχε γίνει φασιστικός, χωρίς να το πάρουμε είδηση."
Δυστυχώς θα τον διαψεύσω. εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια ο φασιστικός ιστός αγκαλιάζει όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος βρίσκει θαλπωρή μέσα στη ξέχειλη από μίσος αγκαλιά του. Κόσμος ο οποίος αφού ισοπεδώθηκε από τη φτώχεια της κρίσης βρήκε τους φταίχτες της φτωχοποίησης του σε αυτούς που η κυριαρχία του υπέδειξε: στους ανέστιους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, σε αυτούς που δεν έχουν "στον ήλιο μοίρα".
Αυτό το συνονθύλευμα μικροαστών, αμόρφωτων συνομωσιολόγων, ρατσιστών, εθνικοφρόνων πατριωτών και δήθεν θρησκευόμενων χριστιανών πιστών, που μια ζωή κινούνταν πολιτικά στο κέντρο, δηλαδή πατούσαν ταυτόχρονα σε δύο βάρκες και όπου ανάλογα το μικροσυμφέρον τους μετατόπιζαν το σώμα τους πότε στη μία και πότε στην άλλη, αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του Ελληνικού κράτους και εγγυώνται ταυτόχρονα την συνέχεια της κυρίαρχης αφήγησης και ύπαρξης του.
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των παραπάνω και αυτών που θέλουν να λέγονται πρώτα από όλα άνθρωποι και μετά πολίτες ενός κράτους. Δεν πρόκειται για εμφύλιο γιατί οι αξίες μιας φυλής δεν περιορίζονται σε μια κοινή γλώσσα, ούτε σε κατασκευασμένα κοινά ήθη κι έθιμα, αλλά πάνω από όλα η φυλή ως ένα από τα είδη του πλανήτη που μας φιλοξενεί διέπεται από κοινές αξίες όσο αφορούν την ίδια της την υπόσταση, την επιβίωση και την αλληλοβοήθεια μεταξύ της.
Η φυλή δεν είναι το έθνος το οποίο είναι μια ακόμη κατασκευή. Η φυλή είναι έμβιο είδος δηλαδή έμψυχα πλάσματα, που αποτελούν μέρος του ζωντανού πλανητικού συστήματος και όταν κάποια υποκείμενα στρέφονται εναντίον μελών της φυλής σύμφωνα με τις αξίες που τη διέπουν από τη στιγμή της ύπαρξής της, τότε έχουμε έναν πόλεμο εναντίον ενός μορφώματος που στέκεται απέναντι από τη φυλή απειλώντας την συνέχεια της. Μην λέτε λοιπόν ότι έχουμε εμφύλιο, γιατί αυτοί που μας απειλούν δεν είναι άνθρωποι, είναι κάτι άλλο έξω από τις αξίες που έκαναν το ανθρώπινο είδος να λογίζεται ως άνθρωπος.
Τα σημάδια της επέλασης του φασισμού είναι πεντακάθαρα στον Δυτικό κόσμο, σε Ευρώπη και ΗΠΑ με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο και ακόμη περισσότερο μετά την πανδημία του covid-19.
Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για εφησυχασμό, ούτε φυσικά για αποστασιοποίηση νομίζοντας κάποιοι/ες από εμάς ότι δεν μας αφορά ή ότι δεν θα μας πειράξει κανείς. Είναι πια διαφορετικές οι συνθήκες και η πλευρά του φασισμού έχει οργανωθεί ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ήδη βλέπουμε.
Διαλέγουμε πλευρά και το κυριότερο ετοιμαζόμαστε για έναν ακόμη πόλεμο όπου αν δεν το αντιληφθούμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτή τη φορά ο φασισμός όχι μόνο να κατακτήσει ακόμη περισσότερα μυαλά και την εξουσία, αλλά να εκμηδενίσει κάθε πράξη αντίστασης να εξαφανίσει κάθε Λόγο ελευθερίας μετατρέποντας όλη τη χώρα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου οι μετανάστες (αν εξακολουθούν και ζουν και δεν καταλήξουν σε ομαδικούς ανώνυμους τάφους) θα είναι εντελώς μειοψηφία ανάμεσα στους έγκλειστους.
Οι μέρες της αφθονίας έχουν τελειώσει, μπροστά μας απλώνεται η νύχτα του φασισμού και αν δεν αντιδράσουμε τώρα θα κρατήσει πολλά χρόνια, μην πω αιώνια.
Ή με την ελευθερία και την απόλαυση της ζωής ισότιμα για κάθε ανθρώπινο ον ή με τα τέρατα.
Διάλεξε.
* το κείμενο είναι ελεύθερο προς αναδημοσίευση ακόμη και χωρίς καμία αναφορά στον συγγραφέα του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδος 2021(φωτο-αφιέρωμα)

 

Η Αγγλία και οι Βίκινγκς

γράφει ο Ερπετός Vikings invade the isle of Lindisfarne, 793 AD. To 793 μ. Χ. οι Βίκινγκς εισέβαλλαν στο μικρό νησάκι του Lindisfarne, στη βόρειοανατολικη Αγγλία. Το νησί γνωστό και ως Holy Island, ήταν τόπος μοναχισμου, κέντρο του Κελτικου Χριστιανισμου από τον 6ο αιώνα. Τώρα οι μοναχοί ήταν Αγγλοσαξωνες που πλέον είχαν εκχριστιανιστει. Οι Βίκινγκς σκότωσαν τους περισσότερους μοναχούς, λεηλατησαν την εκκλησιαστικη περιουσία και πήραν μέχρι και κάποιους μοναχούς ως σκλάβους. Η επιδρομή στο Lindisfarne που θορυβησε έντονα το τότε χριστιανικό τμήμα της Ευρώπης, είναι η πρώτη μεγάλη στην ιστορία των Βίκινγκς και απαρχή της λεγόμενης εποχής των Βίκινγκς που έληξε με τον εκχριστιανισμο τους τον 11ο αιώνα.

Ο Μαμπάτα εξαγριώνεται με την διαχείρση του convid και τις influencers (video)